پالایش نفت اصفهان

پالایش نفت اصفهان

پالایش نفت اصفهان

در تاریخ 1399/12/29 تعداد 185,858,937 سهم از سهام پالایش نفت اصفهان (شپنا) به ارزش 3,693,017,078,190 ریال

متعلق به شرکت سرمایه گذاری استان همدان می باشد.

معرفی شرکت پالایش نفت اصفهان

چشم انداز: افق ۱۴۰۵، شرکت پالایش نفت اصفهان یکی از هلدینگ های موفق پتروپالایشی کشور خواهد بود.

پالایشگاه اصفهان یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های ایران است و به‌عنوان اولین پالایشگاه کشور ازنظر تنوع تولید فرآورده‌های نفتی محسوب می‌شود.
طراحی اولیه و ساخت این پالایشگاه با مشارکت دو شرکت مشترک آمریکایی و آلمانی به نام فلور و تیسن در فاصله سالهای ۵۴ تا ۵۷ انجام‌گرفته و قبل از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ۹۰ درصد کارهای ساختمانی آن پایان‌یافته بود؛ بلافاصله پس از انقلاب به همت کارشناسان و کارکنان داخلی، پالایشگاه تکمیل و بدون حضور هیچ نیروی خارجی در بهمن‌ماه سال ۵۸ راه‌اندازی گردید. این واحد صنعتی در سال ۱۳۷۰ با عنوان شرکت پالایش نفت اصفهان (سهامـی خاص) در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری تهران به ثبت رسید.
خوراک پالایشگاه، نفت خام مارون اهواز است که توسط لوله‌های ۳۲ و ۳۶ اینچی به طول ۴۳۰ کیلومتر پس از گذشتن از هفت تلمبه‌خانه مارون، رامهرمز، باغ ملک، ایذه، دهدز، گندمکار و اصفهان وارد پالایشگاه شده و در مخازن مربوطه تصفیه می‌گردد.

شرکت پالایش نفت اصفهان در کنار پالایش نفت خام و تولید فرآورده‌های نفتی تأمین خوراک صنایع پایین‌دستی (شرکت‌های پتروشیمی اصفهان، پتروشیمی اراک، نفت سپاهان، پالایش نفت جی و صنایع شیمیایی ایران) بر عهده دارد و هم‌اکنون حدود ۲۳% از فرآورده‌های نفتی موردنیاز کشور را تولید ‌می‌نماید.

ایـن مجتمع بزرگ پالایـشی متشکل از دو پالایـشگاه تقریباً مشابه بوده که اصلی‌ترین واحدهای عملیـاتی آن عبارت‌اند از:
– واحدهای تقطیـر، واحدهای تولیـد گاز مایـع، واحدهای کاهش گرانروی، واحد‌های تبدیـل کاتالیـستی، واحد تولیـد هیـدروژن، واحدهای آیزوماکس، مجتمع بنزین سازی، واحد حلال‌های ویژه، واحد آب و برق و بخار، واحدهای آمین، بازیابی گوگرد و…

شرکت پالایش نفت اصفهان که در منطقه‌ای با مساحت کل ۳۴۰ هکتار و دارا بودن فضای سبز به مساحت ۱۱۴/۵ هکتار، در شمال غربی اصفهان واقع‌شده است، در طی سال‌ها شاهد پیشرفت‌های بسیاری بوده، به‌طوری‌که از سال‌های آغازین دهه ۶۰، ظرفیت پالایش نفت خام این شرکت با افزایش ۸۵ درصدی نسبت به ظرفیت طراحی آن از ۲۰۰ هزار بشکه در روزبه بیش از ۳۷۵ هزار بشکه افزایش‌یافته است.
در سال ۱۳۸۱ واحد روغن‌سازی این شرکت با عنوان (شرکت نفت سپاهان) و در سال ۱۳۸۲ واحد قیرسازی شرکت با عنوان شرکت پالایش نفت جی به بخش خصوصی واگذارشده است.

شرکت پالایش نفت اصفهان در سال ۱۳۸۶ با داشتن سودآوری و بهره‌وری بیشتر نسبت به دیگر شرکت‌های پالایشی، به‌عنوان یکی از مراکز نفتی پیشگام در مجموعه صنعت عظیم نفت کشور، مشمول اصل ۴۴ قانون اساسی قرار گرفت و باعرضه سهام آن در بازار بورس، با نماد شپنا به بخش خصوصی واگذار شد.
این شرکت در سایه عنایت به منویات مقام معظم رهبری در پیشبرد اقتصاد مقاومتی، علیرغم تحریم‌های ظالمانه استکبار جهانی، با کمک متخصصان داخلی، پیچیده‌ترین کاتالیست پالایشی دنیا مربوط به واحدهای بنزین سازی را (که تا قبل از این، تولید آن تنها در انحصار دو شرکت بزرگ آمریکایی و فرانسوی بود) تولید نموده و از سال ۱۳۹۴ با راه‌اندازی و بهره‌برداری کامل از مجتمع بنزین سازی و تولید متوسط روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ سهم بسزایی در کاهش آلودگی کلان‌شهر اصفهان و کشور ایفا می‌کند.
این شرکت همچنین روزانه حدود ۴ میلیون لیتر گازوئیل یورو ۴و ۵ تولید می‌کند و با بهره‌برداری از واحد تصفیه گازوئیل که در سال ۱۴۰۰ محقق می‌شود تمام ۲۰ میلیون لیتر گازوئیل تولیدی این شرکت، یورو ۵ خواهد شد.

شرکت پالایش نفت اصفهان در سال ۱۳۹۹ در مزایده فروش ۲۳ درصد سهام پتروشیمی اصفهان، حضور یافت و برنده شد. این شرکت با ورود به عرصه سهام‌داری صنایع هم‌جوار ازجمله پتروشیمی، علاوه بر پیگیری استراتژی مدیریت و توسعه زنجیره ارزش و تحقق هدف استراتژیک افزایش درآمد غیرعملیاتی، با حضور مؤثر و تخصصی در تصمیم گیری های مجموعه های یادشده، گام بلندی در تحقق هدف ملی جهش تولید و اعتلای ایران اسلامی برداشته است.

شرکت پالایش نفت صفهان ، به‌منظور تحقق اهداف سازمانی و مدیریتی مندرج در خط‌مشی شرکت هم‌زمان با اجرای طرح عظیم و راهبردی بهبود فرآیند و بهینه‌سازی پالایشگاه اصفهان با توجه به اهداف زیست‌محیطی، افزایش کمی و کیفی محصولات و فرآورده‌ها و سودآوری شرکت، سیستم‌های مدیریت کیفیت، زیست‌محیطی، ایمنی و بهداشت حرفه‌ای را بر اساس آخرین ویرایش استانداردهای ISO/TS 29001، ISO 9001، ISO 14001، -OHSAS 18001، HSE-MS مستقر نموده و تحت سیستم مدیریت یکپارچه اجرا می‌نماید. همچنین موفق به دریافت گواهینامه استاندارد مدیریت انرژی ۵۰۰۰۱ گردیده است.

تولیدات شرکت

بنزین/ نفت سفید/ نفت گاز/ نفت کوره/ گاز مایع/ روغن خام/ حلال‌های ویژه/ گوگرد/ انواع سوخت هواپیما/ و سایر فرآورده‌های نفتی
دسته اول: فرآورده‌های اصلی
فرآورده‌های اصلی شامل پنج فرآورده گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره می‌باشند که جهت توزیع به شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ارسال می‌شوند.
دسته دوم: فرآورده‌های ویژه باهدف تحویل به مشتریان عمده
شرکت پالایش نفت اصفهان به‌عنوان تأمین‌کننده خوراک پنج شرکت بزرگ تولیدی نقش مهمی در اقتصاد کشور ایفا می‌کند. وکیوم باتوم، نفت سفید ویژه، نفتا، پلاتفرمیت و روغن پایه به‌عنوان محصولات ویژه‌ای هستند که خوراک شرکت‌های نفت جی، صنایع شیمیایی ایران، پتروشیمی اراک، پتروشیمی اصفهان و نفت سپاهان را تشکیل می‌دهند.
دسته سوم: فرآورده‌های ویژه خوراک صنایع کوچک
نفت سفید، آیزوماکس، نفت گاز، نفتا، انواع حلال‌ها، آیزوریسایکل، روغن پایه سبک و سنگین، وکیوم‌‌‌باتوم، گوگرد

عرضه فرآورده‌های ویژه در بورس کالای ایران
هم‌اکنون فرآورده‌های زیر به‌صورت مستمر در تالار بورس کالای ایران عرضه می‌گردند:
۱-آیزوریسایکل: در صنایع پارافین سازی و لوازم‌آرایشی
۲- وکیوم باتوم: که ماده اولیه تهیه قیر می‌باشد
۳- لوب کات سنگین: ماده اولیه جهت تولید انواع روغن‌های روان کننده و صنعتی است که خوراک کارخانجات روغن‌سازی می‌باشد.
۴- گوگرد: ماده اولیه صنایع اسیدسازی و کشاورزی
۵- انواع حلال:
۱-۵ حلال ویژه ۴۰۰: حلال آروماتیک بالا که به‌عنوان رقیق‌کننده در صنایع الکل سازی، رنگ‌سازی و صنایع چاپ به کار می‌رود.
۲-۵ حلال ۴۰۲: در تینر سازی و رنگ‌سازی و صنایع واکس استفاده می‌شود.
۳-۵ حلال ۴۰۳: در صنایع پارچه و به‌عنوان چربی گیر در صنایع فلز بکار می‌رود.
۴-۵ حلال ۴۰۶: در صنایع شیمیایی و آرایشی و در صنایع غذایی استفاده می‌شود.
۵-۵ حلال ۴۰۹: رقیق‌کننده چسب‌ها و مواد تشکیل‌دهنده تینر می‌باشد.
۶-۵ حلال ۴۱۰: در صنایع لاستیک‌سازی و صنایع رنگ و رزین و صنایع چسب سازی
۷-۵ حلال ++AW-406 : این محصول عاری از هرگونه ترکیبات گوگردی و آروماتیکی است که در صنایع روغن کشی ( صنایع غذایی) و پتروشیمی استفاده می شود .
۸-۵ نرمال هگزان می‌تواند در صنایع پتروشیمی (تولید برخی از پلیمرها)، صنایع غذایی (روغن‌کشی) و صنایع داروئی مورداستفاده قرار گیرد.